Εορτολόγιο

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Άρθρο του βουλευτή Μιχάλη Γιαννάκη για το νέο δήμο Τανάγρας στο περιοδικό inlife

Ο «Καλλικράτης» αναδιαμορφώνει ολόκληρο τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας αλλά και επηρεάζει την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών. Οι νέοι διευρυμένοι Δήμοι πολιτικοποιούν ακόμα περισσότερο το μήνυμα των πολιτών, που πλέον αποκτά σαφές διπλό μήνυμα. Στους νέους πολυπληθέστερους δήμους σε σχέση με τους Καποδιστριακούς, τα κριτήρια των πολιτών διευρύνονται δίνοντας σαφή πολιτικά μηνύματα όχι μόνο προς τους υποψηφίους, αλλά και προς τις δυνάμεις που τα στηρίζουν.

Πολιτευόμενος από το 1998 στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωρίζω καλά την σημασία των προσώπων στην αυτοδιοίκηση. Γνωρίζω όμως καλά και ως πολίτης ότι η πολιτική στόχευση της ψήφου πρέπει να κινητοποιεί την κεντρική διοίκηση, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.


Είναι σαφές ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες δεν εκβιάζονται, αλλά στέλνουν μηνύματα. Δεν επιλέγουν με βάση τους φόβους τους. Αντίθετα επενδύουν στις ελπίδες τους για τον τόπο τους και την καθημερινότητά τους. Στις νέες προκλήσεις του Καλλικράτη, οι πολίτες έστειλαν, πριν καλά - καλά ανοίξουν οι κάλπες, ένα σαφές μήνυμα. Ένα μήνυμα που προκύπτει –ειδικά για το νέο Δήμο Τανάγρας- από υποψηφιότητες δεκάδων νέων ανθρώπων, που δραστηριοποιούνται και εργάζονται στον τόπο μας. Ένα μήνυμα από αυτούς τους ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν στον τόπο μας, να φτιάξουν εδώ τις οικογένειές τους. Από αυτούς που επέλεξαν να δημιουργήσουν εδώ ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το μήνυμα οφείλουν οι πολίτες να το αποκωδικοποιήσουν και να επιλέξουν στις 7 του Νοέμβρη, μεταξύ των άξιων τους καλύτερους.

Στο νέο Δήμο Τανάγρας, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τον προνομιακό του ρόλο ως κομβικού σημείου μεταξύ της Αττικής και της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας. Και να αποκοπούμε οριστικά από την μεμψιμοιρία του χθες και τον στρουθοκαμηλισμό που παραμέριζε τα προβλήματα. Να αναπτύξουμε επιτέλους, μακριά από την φαυλότητα του παρελθόντος τον διεκδικητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν οι τοπικές αρχές, μακριά από λογικές υποταγής στην κομματική ιεραρχία. Σε αυτό τον κομβικό τόπο, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία χρειάζονται δράσεις και ρήξεις. Για τον χωροταξικό σχεδιασμό, για μια σχεδιασμένη ανάπτυξη, που βασίζεται και αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων του φυσικού μας περιβάλλοντος, για την απορρύπανση του Ασωπού και την άναρχη βιομηχανική δραστηριότητα.

Και από την άλλη να επενδύσουμε σε ότι οικοδομήθηκε στο παρελθόν πάνω σε στέρεες βάσεις. Το κλειστό Κολυμβητήριο και το Γυμναστήριο Σχηματαρίου είναι τα πρώτα βήματα που κάναμε για εκατοντάδες νέες και νέους της περιοχής μας, χάρη στις στοχευμένες μας προσπάθειες. Αντίστοιχες προσπάθειες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα για την δημιουργική δραστηριότητα των νέων αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να συγκρατήσουμε τις πλέον δημιουργικές και ικανές δυνάμεις της μικρής μας κοινωνίας στον τόπο που γεννήθηκαν.

Οφείλουμε να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς μας χώρους και τα ιστορικής σημασίας μνημεία μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όσους χώρους στην Τανάγρα και τα Δερβενοχώρια μας κάνουν περήφανους για τον τόπο μας και ταυτόχρονα να τονώσουμε την τοπική κοινωνία αναδεικνύοντας το τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.

Και από τη άλλη, οφείλουμε να μην υποταχτούμε στις λογικές ματαίωσης μεγάλων κομβικής σημασίας έργων που θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο του νεοσύστατου Δήμου μας σε συνδετικό κρίκο με τον υπόλοιπο νομό και με την Αττική. Η νέα Διοίκηση του Δήμου, μακριά από λογικές κομματικής πειθαρχίας και υποταγής στην κεντρική εξουσία, που καταφεύγει στην δραματική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, οφείλει να διεκδικήσει την ολοκλήρωση έργων που δρομολογήσαμε την τελευταία πενταετία για την αναδιαμόρφωση και ολοκλήρωση του δρόμου που συνδέει τα Δερβενοχώρια με την Ελευσίνα και την Τανάγρα με την Θήβα.

Σε αυτό τον τόπο που μπορεί αρμονικά να συνδέει το φυσικό κάλλος με την οικονομική δραστηριότητα, στον ιστορικό τόπο που συνδέεται το παρελθόν της αρχαιότητας με την σύγχρονη έννοια της προόδου, στα μέρη που μας κληροδότησαν οι γονείς μας για να τον παραδώσουμε ακόμα καλύτερο στα δικά μας παιδιά, έχουμε όλοι μας, σε όποιο κοινωνικό ή πολιτικό μετερίζι και αν ανήκουμε, μια μοναδική υποχρέωση. Να επιλέξουμε εκείνους που μπορούν, θέλουν και αντέχουν να αντιστέκονται. Εκείνους που μας εμπνέουν για μια νέα πορεία σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Τανάγρας.