Εορτολόγιο

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Κυκλοφοριακή αγωγή…αυτός ο άγνωστος.

Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου στην ηλικία 5-14 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Γι’ αυτό η κυκλοφοριακή αγωγή πρέπει να είναι από τα βασικά μαθήματα που δίνουμε στα παιδιά μας.
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» κωδικοποίησε κάποιους βασικούς κανόνες, τους οποίους είναι καλό να θυμηθούμε:
- Οι γονείς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά τους. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν σωστό πρότυπο συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.
- Τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών, όταν διασχίζουν τον δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα τα κρατάει σφιχτά από το χέρι. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν ακόμη την απόσταση ή την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου και είναι δύσκολο να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ένα διερχόμενο όχημα. 
- Φορέστε στα παιδιά σας ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμάτε σχολικές τσάντες και αθλητικά παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε στην τσάντα τους ή στα παπούτσια τους ανακλαστικά αυτοκόλλητα.
- Επιλέξτε μία ασφαλή διαδρομή από και προς το σχολείο και κρατάτε το παιδί σας από το χέρι και πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. Εξηγήστε του τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει.
- Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει τον δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα. Μία τέτοια περίπτωση είναι επικίνδυνη, καθώς οι οδηγοί δεν θα μπορούν να διακρίνουν τον μικρό μαθητή.

Ορισμένα θλιβερά αποτελέσματα…..

  • Θανατηφόρα ατυχήματα: 23.000
  • Σοβαρά ατυχήματα: 43.000
  • Ελαφρά ατυχήματα: 132.000
  • Νεκροί: 34.000
  • Βαριά τραυματισμένοι: 60.000
  • Ελαφριά τραυματισμένοι: 442.000
  • Κόστος: ανυπολόγιστο
-Τα θλιβερά αποτελέσματα της κυκλοφοριακής αγωγής που δεν υπάρχει. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1990 - 2007.