Εορτολόγιο

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

"Έξυπνη" ετικέτα

"Έξυπνη" ετικέτα υπόσχεται να μας γλιτώσει από την κατανάλωση αλλοιωμένων κατεψυγμένων προιόντων

Με αυτή την καινοτόμο ανακάλυψη ασχολούνται από το καλοκαίριο 6 ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνίο. Στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν μια ετικέτα η οποία θα τοποθετείται στα κατεψυγμένα προϊόντα μόλις αυτά συσκευασθούν.

Η έξυπνη ετικέτα θα αλλάζει χρώμα αν το κατεψυγμένο δεν κρατηθεί στην σωστή θερμοκρασία μέχρι να καταλήξει στον καταναλωτή η αν το προϊόν λήξει. Έτσι ο καταναλωτής θα γνωρίζει όχι μόνο αν το κατεψυγμένο έληξε αλλά και αν έχει αλλοιωθεί από τις αποψύξεις επανακαταψύξεις από τις  οποίες δημιουργούνται βακτήρια. Έτσι οι γονείς θα μπορούν εύκολα να δουν για παράδειγμα αν το παγωτό που αγοράζουν για τα παιδιά τους είναι ασφαλή η όχι. Το ίδιο ισχύει βέβαια  και για μια σειρά κατεψυγμένων προϊόντων.

Η ετικέτα πιθανόν να είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2013 αν και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το καλοκαίρι  του 2011. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την  ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλες Ευρωπαικές καταναλωτικές οργανώσεις.

Αν τελικά οι επιστήμονες καταφέρουν να φτιάξουν μια τέτοια ετικέτα και αν οι εταιρίες τροφίμων δεχθούν να την χρησιμοποιήσουν τότε θα έχει γίνει ένα ακόμα βήμα για πιο ασφαλή τρόφιμα.


Πηγή : newsit.gr