Εορτολόγιο

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα του Ασωπού

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θυμήθηκε τον Ασωπό. Με καταφανή μικροκομματική σκοπιμότητα, το αρμόδιο Υπουργείο έβγαλε από τα συρτάρια του άλλη μία ΚΥΑ, αυτή τη φορά για τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.
Δυστυχώς, αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το εκρηκτικό πρόβλημα του Ασωπού με όρους επικοινωνίας και στη λογική των πυροτεχνημάτων, καθώς χρειάστηκε να περάσουν εννέα μήνες για να εκδώσει - και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου - μια εν πολλοίς αυτονόητη απόφαση δύο σελίδων.
Το ΥΠΕΚΑ, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του, κινείται με ρυθμούς χελώνας στο ζήτημα του Ασωπού και, μέχρι σήμερα, επιδίδεται σε θεωρητικές ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα:
 
Δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαμορφώσει ακριβή εικόνα για την έκταση της ρύπανσης στην περιοχή, ούτε και να εντοπίσει τις συγκεκριμένες πηγές που την προκαλούν.
Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα έργο απορρύπανσης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ούτε για την ασφαλή υδροδότηση όλων των κατοίκων και την προστασία των υδατικών πόρων της περιοχής.
Παρά τις υποσχέσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων, δεν έχει ακόμα ιδρυθεί το Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, που είχε υποσχεθεί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Ούτε ένα ευρώ είτε από εθνικούς είτε από κοινοτικούς πόρους δεν έχει διοχετευθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Έχει παραμείνει στάσιμο το ζήτημα της κατασκευής κεντρικής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών υγρών αποβλήτων στην περιοχή. 
 
Είναι πλέον καιρός να προχωρήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση σε συγκεκριμένα έργα, να δώσει πρακτικές λύσεις και να σταματήσει τα μικροπολιτικά παιχνίδια, τα οποία δεν μπορεί να έχουν θέση σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που αφορά την υγεία των πολιτών και την περιβαλλοντική ισορροπία μιας εξαιρετικά επιβαρυμένης περιοχής της χώρας».